En andersom ook niet, gebruik ook geen blauwe tekst op een rode ondergrond. Opvallen doet deze kleurcombinatie zeker, maar de tekst is in deze kleurcombinatie heel lastig te lezen. En daar draait het toch om bij tekstgebruik. Kijk maar eens naar mijn voorbeeld, je ziet dat de letters lijken te gaan dansen.
Wil je nu toch gebruik maken van de kleurcombinatie rood en blauw in een ontwerp, bijvoorbeeld omdat de huisstijl hierom vraagt, zorg er dan voor dat je voldoende contrast creƫert. Maak bijvoorbeeld de achtergond lichtblauw, of geef de grote letters een witte outline. Wat ook goed werkt is in plaats van rode tekst op een blauwe ondergrond te gebruiken deze rode tekst wit te maken en te plaatsen in een rood kader. Zo houd je de kleurcombinatie en blijft je tekst optimaal leesbaar. Maar kijk altijd goed hoe je het zelf ervaart, en hou hierbij ook rekening met mensen die bijvoorbeeld kleurenblind zijn.
Verkeersborden
In de wereld van de verkeersborden zie je dat dit ook is aangepast. Waar vroeger borden rood en blauw waren, zijn ze tegenwoordig voorzien van een witte rand. Want als je vroeger een rood verkeersbord tegen een achtergrond van een mooie zomerse blauwe lucht tegenkwam was dit bord ook niet altijd duidelijk. Vandaar dat verkeersborden nu ook met witte omlijning worden gemaakt.
Waar komt dit door?
Het verschijnsel wat we hier tegenkomen noemen we chromostereopsis. Het lijkt alsof we een vorm van diepte waarnemen, terwijl we gewoon naar een plat plaatje kijken. Onze ogen ervaren rood als dichterbij dan blauw. Door deze visuele illusie lijkt de tekst te gaan dansen. Deze indruk van diepte zien we meestal in een combinatie van rood met blauw, maar kan ook voorkomen in de combinatie rood met groen.
Wil je hulp bij het verbeteren van het kleurgebruik binnen je ontwerp? Vraag het aan Wimzelf.
Neem contact op